Fördelar med att upprätta ett timmerhus i Dalarna

Har du någon gång klivit in i ett timmerhus så vet du vilken fantastisk känsla det är. Timmerhus är inte bara sagolikt vackra utan har även många andra fördelar, både ur ett hållbarhetsperspektiv och för din livsmiljö. I den här artikeln går vi igenom några av fördelarna med att bygga timmerhus i Dalarna.

Förutom att timmerhus är eleganta och många gånger unika så består de av ett förnybart och ekologiskt material. Timmerhus har lång hållbarhet och stabil konstruktion. Materialet ger även en behaglig inomhustemperatur och låg luftfuktighet vilket gör att det blir en hälsosam miljö att leva i. Andra fördelar med timmerhus är att de kräver relativt lite underhåll och att de är lätta att hålla fria från mögel och skadedjur. 


Timmer är ett förnybart och ekologiskt material

I hundratals år lagras koldioxid i träet, vilket sänker koldioxidhalten i luften på ett naturligt sätt. Det innebär att upprättandet av ett nytt timmerhus i Dalarna motverkar växthuseffekten. 
Trä klassificeras som ett förnyelsebart material, och är det enda byggmaterialet som är fullt förnybart, eftersom principen är att nya träd planteras när ett annat avverkas. Så länge den balansen upprätthålls kommer utbudet vara hållbart. Andra material som tegel och betong är beroende av utvinning av begränsade råvaror. 


Lång hållbarhet och stabil konstruktion

Timmerhus består av en stomme som byggs upp av massiva timmerstockar. Stockarna hålls ihop med knutar som låser stockarna med varandra, vilket skapar en mycket stabil och hållbar konstruktion. Det massiva timret i väggstommen håller fukt borta och under vintern är träets egenskaper oförändrade, eftersom röta och mögel inte uppstår i temperaturer under fem plusgrader. Det leder till att huset får en längre livslängd. 


I Dalarna kan du hitta timmerhus från slutet av 1200-talet. Det berättar vilken lång hållbarhet timmerhus kan ha när vi tar hand om dem. Därför är det viktigt att genomföra timmerrenovering när tiden är inne. 


Näst intill underhållsfria

När du bygger ett timmerhus i Dalarna slipper du inte underhåll helt och hållet, men näst intill. Stockarna håller många gånger i över 100 år men måste precis som andra hus målas om i tid. Timmerhus är även relativt enkla att hålla fria från mögel och skadedjur. Om du har ett timmerhus som skulle behöva lite extra kärlek, kan vi rädda din timmerstuga i Dalarna genom timmerrenovering.


Hälsosam livsmiljö

När du bor i ett timmerhus i Dalarna får du nära koppling till naturen och en unik bostad. Väggarna i huset andas vilket gör att temperaturen alltid är trivsam. Det naturliga materialet gör också att det blir en mycket frisk luft i ett timmerhus. I vår artikel Därför har våra timmerstugor i Dalarna ett fantastiskt inomhusklimat går vi igenom det djupare. 


Låt oss bygga ditt timmerhus i Dalarna

Visst är det lockande att bygga ett timmerhus i Dalarna med alla fördelar som medföljer? 

Tveka inte på att kontakta oss, så ser vi till att även du får njuta av den unika känslan av att leva i ett gediget timmerhus från Dala Timringsteknik.

Boka ett gratis hembesök i Dalarnas län

Är du intresserad av att bygga timmerhus i Dalarna? Vi på Dala Timringsteknik erbjuder dig nu ett kostnadsfritt platsbesök för att skräddarsy ditt kommande projekt.